środa, 1 kwietnia 2015

Naleśniki zapiekane z kaszą jaglaną i kokosem na słodko

naleśniki na słodko#zapiekane#z wiórkami kokosowymi#z kaszą jaglaną#mega sycące#eksperymentowanie

KOSZTA: mąka 0,5kg (1,29 za 1kg) 0,70zł, 4 jajka (świeżutkie spod wiejskiej kurzej dupki-bezcenne), paczka wiórków 3zł, kasza jaglana 1 woreczek (opakowanie ok. 2,50zł ) ok. 60gr, mleko pół litera (1,89zł na litr) 1zł, 2 cukry wanilinowe 0,70gr, cukier na stanie kuchni, śmietana mała 18% 1,30zł RAZEM: ok.8-9zł (zależy za ile jajka chapniecie) PORCJA NA: 3-4 osoby


RECEPT:

Naleśniki smażymy według własnego przepisu. Ja robię je totalnie na oko więc jeśli potrzebujecie przepisu polecam internetowe źródła. Metodą prób i błędów na pewno wyjdą :)



MASA:

paczka wiórków kokosowych (zostawiamy trochę wiórków do posypania na wierzchu naszych naleśników)
litr- pół litra mleka (możliwe że trzeba będzie więcej- zależy jak suche są wiórki)
dwa cukry wanilinowe
2 łyżki budyniu wanilinowego lub śmietankowego
woreczek kaszy jaglanej
3-4 łyżki cukru (lub więcej- do smaku)

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z cukrem i cukrem wanilinowym do miękkości. Gdy jest ugotowana dolewamy mleka i wsypujemy wiórki kokosowe. Całość gotujemy jakieś 15 min na małym ogniu często mieszając i podlewając wodą lub mlekiem kiedy masa wchłonie całość. Do masy dodajemy 2 łyżki budyniu rozrobione w 1/3 szkl. mleka. Czekamy aż sie zagotuje i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy sos śmietanowy:

Małą śmietanę rozrabiamy z jednym rozbełtanym jajkiem oraz 2-3 łyżkami cukru.  Polewamy ułożone jak krokiety (na zdj.) naleśniki w naczyniu żaroodpornym lub blaszce uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na 180-200'C na 30-40 min.



SMACZNEGO!*

*Uwaga! Baaaardzo sycące :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów