środa, 8 kwietnia 2015

Młoda kapusta na poświątecznym mięsie

resztki poświąteczne#lekki obiad#szybki obiad#smak kapusty u kapusty#troche lata zimną wiosną#bezglutenowo#po taniości



KOSZTA: główka kapusty ok. 2zł, mały koncentrat pomidorowy 1,20zł, pęczek koperku 1,49zł, 2-3 marchewki ok. 0.60zł, mięso z poświątecznych resztek RAZEM: ok. 5zł

RECEPT:

Kapustę poszatkowac/ pokroić (ilość dowolna- w zalezności od wielkości garnka/ ilości mięsnych resztek). Wrzucić do garnka i podlać bulionem (rozpuścić w ok. 1 l wody kostkę rosołową). Przykryć i gotować do miękkości co jakiś czas mieszając wraz z pokrojaną w talarki marchewką. W tym czasie podsmażyć na tłuszczu pokrojone resztki mięsne. Można pod koniec smażenia dorzucić cebule. Wszystko zrzucić do jednego gara z kapustą i gotować do miękkości kapustki. Przyprawić solą, pieprzem, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim. Zaprawić koncentratem pomidorowym (koncentrat rozrabiamy z bulionem spod kapusty, chyba, że się wygotowała to z przegotowaną wodą). Chwilę gotujemy z koncentratem. Ściągamy z ognia. Dodajemy posiekany koperek. 

Im dłużej stoi, tym lepsza :D
Podawać samą lub z chlebem  (wersja glutenowa) lub ziemniakami (wersja bezglutenowa)

SMACZNEGO! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów