poniedziałek, 30 marca 2015

TruuuuuskawkLOVE czyli ryż z letnim owocem!

leniwa niedziela#obiad na słodko#szybki obiad w dzień o godzinę krótszy#smaki lata#ryż na masę#truskawki na rzeźbę#bez glutenowo#t ruskawklove



KOSZTA: ryż 2 torebki ok. 1,50zł, cukier wanilinowy 1,20zł, mleko 2zł, truskawki 4,49zł (w Biedronce- polecam), cukier na stanie

RECEPT:
(na 2-3 osoby)

1 op. truskawek mrożonych
2 torebki ryżu
0,5 l mleka (być może że trzeba będzie go więcej)
2 cukry wanilinowe
cukier do smaku

Przepis jest banalny, każdemu choć po części znany.

Na mleku posłodzonym cukrem + cukier wanilinowy gotujemy ryż. Musimy pamiętać, że będzie gotował się dłużej niż na wodzie i że trzeba go dość często mieszać. Jeśli ryż "wypije" całe mleko a jeszcze będzie twardy dolewamy mleka. I tak do skutku i cukru do smaku (można słodzić miodem)

W międzymieszaniu mrożone truskawki gotujemy w garnku dodając na smak cukru. Syrop, który powstanie podczas gotowania lekko zredukować.

Gdy sos i ryż są odpowiednio ugotowane podajemy w asyście jogurtu naturalnego/ śmietany/ miodu/ mięty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów