obiad ze wszystkiego co miałam w lodówce#sesja#dożywić mózg#w Poznaniu nareszcie zima#co zrobić ze wczorajszymi ziemniakami#czas się rozgrzać#szybki obiad#z resztek resztek#studencka kuchnia#zmieszanie wszystkiego to też jakiś pomysł#imbir#kurkuma#ostra papryka
KOSZTA: 4 ziemniaki ok. 0,50zł, resztka mieszanki kalafior- brokuł ok. 1zł, marchewka ok. 0,30zł, 1/3 pora ok. 1zł, pieczarki 0,5kg (promo w kauflandzie) 2,50zł, cebula 0,17zł. kawałek schabu/ kurczaka (przywilej mięsa z domu- bezcenne), pół puszki kukurydzy 1zł CAŁOŚĆ na ok. 2-3 osoby 7-10zł (w zależności od mięcha)- można zrobić w wersji wege bez mięsa wtedy koszta się redukują
RECEPT:
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach (mi zostały z poprzedniego obiadu)
2 marchewki
2 łyzki masła/ oliwa
kilka różyczek kalafioru, brokułów
1/3 pora
1/2 puszki kukurydzy
0,5 kg pieczarek
1 cebula (dosć spora)
mięsko
miód, imbir, kurkuma, papryka ostra, sól, pieprz
Na maśle/ oliwie podsmażamy pokrojoną w plasterki marchewkę i pora pokrojonego w krążki. Warzywa solimy, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę miodu- marchewka nabierze jeszcze słodszego smaku. Jak marchewka będzie miękka dorzucić różyczki kapustnych: brokuła, kalafior, a gdy te zmiękną dorzucamy pół puszki kukurydzy.
Na drugiej patelni podsmażamy klasycznie pieczarki z cebulą- ja dodaje do smażących się pieczarek oprócz soli i pieprzu odrobinę cukru.
Obie patelnie wrzucamy do jednego gara i jeszcze podgotowujemy z odrobiną wody na małym ogniu.
Zostało Nam przesmażenie mięsa. Mój schab zamarynowany był w kurkumie, imbirze, papryce ostrej przez 2 godziny w lodówce.
Mięso dorzucamy do warzyw, dosmaczamy przyprawami całość i mamy gotowy obiad na 2-3 dni.
Danie proste, można użyć na szybkości warzyw na patelnię, albo tak jak ja stworzyć własne. Użycie miodu do marchewki i imbiru do całości nadaje przyjemnego smaku.
Danie bezglutenowe, bez konserwantów, dla osób na diecie atopowej.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz