środa, 18 lutego 2015

Rogaliki oszczędne z nutellą

rogaliki#nutella#tanie#bez wyrabiania#bez jajek#bez proszku do pieczenia#wyjdą każdemu#nie ma szans na zakalca#bez szans na nie-wyrośnięcie#dla każdego#robi się w trymiga#nadziane czekoladą#długo smaczne#krucho-drożdżowe#smak rekomendowany przez edytora bloga#lajk!





KOSZTA: mąka 1,29zł, margaryna do pieczenia 1,50zł, kostka drożdży 0,70zł, duża śmietana 1,59zł, krem nugatowo-czekoladowy a'la nutella 4zł, RAZEM ok.  9zł

RECEPT:

4,5 szkl. mąki
kostka margaryny
duży kubek śmietany 18% (330g) 
1/4 szkl cukru
kostka drożdży
+
Nutella

Najpierw drożdże rozrabiamy w śmietanie, najlepiej takiej, która postała trochę w cieple. Przygotowujemy w misce mąkę z cukrem i margaryną  (polecam takze dodać aromat wanilinowy).
Do miski dorzucamy rozczyn (nie czekamy aż wyrośnie- wrzucamy tylko rozrobiony w śmietanie).


Składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy na kształt koła. Jak ciasto za mocno się klei- podsypać mąką. Dzielmy każdą z 5-ciu części na 8 trójkątów. Smarujemy każdy nutellą i zawijamy klasycznie w  rogala. Pieczemy do zezłocenia (ok. 20 min w 180'C


Wychodzą dwie duże blaszki rogalików. Doskonałe po wystudzeniu do mrożenia, konsumenci orzekli, że po wyjęciu z zamrażalnika jeszcze lepsze :D




SMACZNEGO! 


2 komentarze:

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów