czwartek, 11 grudnia 2014

Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

kruche piernikowe#na świąteczną nutę#powidła śliwkowe#budyń po raz wtóry#czekolada#zapach świąt#last christmas w tle#ubieranie choinki 




KOSZTA: 1/2kg mąki (1,29zł/kg), 3 łyżki miodu koło 1zł, cukier wanilinowy, proszek do piecz. 0,60zł, 0,5l mleka ok. 1.2zł. budyń wanilinowy 0,80zł, czekolada gorzka 1,40zł, jajka od mamy, kakao 3zł, powidła od mamy

RECEPT:
0,5kg mąki
3łyż. jog. naturalnego
1,5łyż proszku do pieczenia 
1/2 kotki margaryny do pieczenia
3 całe jajka
3 duże łyżki miodu
1 przyprawa do piernika/ lub cynamon i gałkę muszkatołową
3 łyż. kakao do pieczenia

Zagnieść składniki i do lodówki na min. 30min. Wyjąć, rozwałkować na kształt tarty. Upiec w temp. 180'C do zezłocenia (a raczej zbrązowienia bo przez kakao tarta jest hiperciemna)

MASA BUDYNIOWA:
0,4 l mleka
1 budyń śmietankowy
cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru lub więcej jak ktoś lubi słodkości
1/2 kostki margaryny

Ugotować budyń wg. przepisu na mniejszą ilość mleka. Następnie ostudzić. Utrzeć margarynę i dodać do tego schłodzony budyń. Gładką masę wstawić na chwilę do lodówki.

czekolada gorzka lub mleczna
powidła śliwkowe

Układać warstwy: kruche, powidła śliwkowe, masa budyniowa, starta czekolada.



SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów