wtorek, 16 grudnia 2014

RECENZJA: ser sałatkowy z mleka krowiego Piotr i Paweł

Ser sałatkowy z mleka krowiego wpadł w moje ręce w związku z czasową dietą atopową- dietą eliminującą wszystkie emulgatory i wzmacniacze smaku i tęsknotą za moją ukochaną fetą w sałatkach, która niestety posiada w swoim składzie E... wzmacniacze.





Dostępność: Markety Piotr i Paweł
Gramatura: 250g
Cena: 3,99zł
Skład: Mleko krowie pasteryzowane, sól, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych.

Opakowanie: Ser pakowany w bardzo poreczne opakowanie, które mozna zamykać i otwierać w każdym momencie bez zastanawiania się jak w przypadku kartonika z fetą jak rozciąć kartonik aby ser nie rozpadł się w połowie i wyszedł cały i zdrów w jednym kawałku z pakunku.
5/5

Tekstura: Ser ma teksturę zwartą a przy tym jest super kremowy, kroi się w kostkę z łatwością. Nadaje sie do rozsmarowywania na kanapce, nie zsycha się. 
4,5/5

Smak: Jest mniej słony niż popularna feta (ser sałtkowy popularnej firmy 3,0g soli na 100g, ten ser 2,0 g soli na 100g), jednak nadaje sałatką tego odpowiedniego charakteru co w przypadku serów solankowych. Uwielbiam jego połączenie na kanapce z miodem. Jest to ewidentnie ser sałatkowy a nie solankowy. 
4/5 (za mniej intensywną słoność)

Dodatkowe zalety: Posiada więcej białka niż konkurencyjne sery typu feta, mniej cukru, tłuszczu (nadaje się dla osób dbających o linię ), mniej kalorii, łatwiej się kroi, nie ma E! :D'

Wartości odżywcze: w 100 gWartość energetyczna730 kJ / 176 kcalTłuszcz14 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone8,3 gWęglowodany2,8 gw tym cukry2,7 gBiałko11 gSól2,0 g






Sałatki z wykorzystaniem tego sera:

  • http://smakrozpustyukapusty.blogspot.com/2014/12/selerowa-faza-cd.html
  • http://smakrozpustyukapusty.blogspot.com/2014/11/saatka-bez-konserwantow-4-skadnikowa.html
  • http://smakrozpustyukapusty.blogspot.com/2014/11/buraki-z-feta-za-2-zote-studentom.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów