wtorek, 25 listopada 2014

Jabłecznik z budyniem (osłoda jesieni)

na specjalne życzenie#kruche ciasto#jabłka#budyń








KOSZTA: 1,5kg jabłek 2,90zł, mąka pół kilo ok. 1zł, margaryna do pieczenia: 1,29zł, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy ok 60gr, 2 budynie wanilinowe 1,60zł, 5 jajek ok. 3zł < 11zł

RECEPT: 
1 margaryna do pieczenia
1/2 kg mąki
1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5 żółtek
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
  
Zagniatamy składniki i wrzucamy do lodówki na minimum 30min. 

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w kosteczkę i smażymy w garku do miękkości z odrobiną cukru tak, aby owoce puściły sok i żeby on odparował (jesli soku jest dużo dodajemy galaretkę cytrynową lub bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Zostawiamy do przestygnięcia.

Dodatkowo w międzyczasie gotujemy gęsty budyń wg przepisu na opakowaniu z 0,75l mleka na 2 opakowania budyniu.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części- większą na spód, mniejszą na wierzch do zrobienia kratki. Rozwałkowujemy, wykładamy blaszkę. Nakuwamy ciasto widelcem. Następnie na to wykładamy warstwę jabłek, i zalewamy to jeszcze ciepłym budyniem. Na wierzch kładziemy rozwałkowane paski ciasta tak, by tworzyły kratkę. 

Piec w 180"C do zarumienienia wierzchu, Można po ostygnięciu polać czekoladą. Gdy ciasto odpocznie/ ostygnie należy wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsze na 2 dzień.


SMACZNEGO! 


3 komentarze:

  1. Takie ciasta to ja uwielbiam ,budyń ,jabłka rozkosz dla podniebienia
    Prezentuje się cudnie i smakuje z pewnością wybornie ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość że pyszne to robi się bardzo szybko :)

      Usuń
  2. Mniam, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów