piątek, 28 listopada 2014

tarta BANANLOVE

promocja na banany#substytutka karpatki i tiramisu#dla szwagra na masę#tyle składników tak małym kosztem#okrągła tarta bez blaszki#jak ciasto zrobić aby się nie narobić







KOSZTA: 4 banany 2,59zł (promo biedra), 1/2kg mąki (1,29zł/kg), ok. szklanki cukru koszt koło 1zł, cukier wanilinowy, proszek do piecz. 0,60zł, 0,5l mleka ok. 1.2zł. budyń wanilinowy 0,80zł, czekolada gorzka 1,40zł, czekolada karmelova wedel (2,50zł), śmietanka 30% 300ml 2,39zł, śmietanfix 0,80zł, jajka od mamy RAZEM ok. 16zł


RECEPT:

Ciasto kruche:
 według przepisu na http://smakrozpustyukapusty.blogspot.com/2014/11/tort-lwi-miodownik-z-batonem-lion.html (z miodem zamiast cukru) lub  http://smakrozpustyukapusty.blogspot.com/2014/11/jabecznik-z-budyniem-osoda-jesieni.html (z cukrem)

Masa budyniowa:
0,40 l mleka
1 opakowanie budyniu wanilinowego
2 łyżki cukru

Gotujemy wg przepisu na opakowaniu gęsty budyń (0,5l mleka->0,4l mleka). Zostawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie zblendować na gładką masę z 1/3 kostki margaryny i wstawić na chwilę do lodówki. Uwaga: masło/margaryna muszą być dobrze utarte i zmieszane z masą bo inaczej bedzie czuć maślane grudki pod językiem.

Bita śmietana: 
1 kremówka 300ml
1/2 szkl cukru pudru
1 śmietanfix

Na śmietanfixie jest załączona łopatologiczna instrukcja zrobienia bitej śmietany

KROK PO KROKU:

Upieczone ciasto wykładamy na kratkę aby ostygło. W czasie gdy ciasto się piekło warto ubić bitą śmietanę i wstawić do lodówki aby sie chłodziła, podobnie z masą budyniową. Ja zdązyłam zrobić wszystko przed tym zanim ciasto ostygło. Przed tym jak zaczniemy przekładać masy roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę karmelową, ew dodajemy mleka gdy jest za gęsta.







KOLEJNOŚĆ WARSTW:

kruche---masa budyniowa---banany---karmelove---bita śmietana---starta czekolada



SMACZNEGO!

1 komentarz:

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów