środa, 3 grudnia 2014

Szarlotka wydanie kolejne

szarlotka mojej mamy#najlepiej#poraz który kruche#na pożegnanie jesieni#bo jabłka tanie jak żadnej zimy#bo dynia nie dotrwała#piekarnik Chrobotowej delux



KOSZTA: 1,5kg jabłek 2,90zł, mąka pół kilo ok. 1zł, margaryna do pieczenia: 1,29zł, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy ok 60gr, 5 jajek ok. 3zł, cynamon ok. 1zł < 10zł

RECEPT: 
1 margaryna do pieczenia
1/2 kg mąki
1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5 żółtek
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru

Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na 3 części- wstawić na co najmniej 3h do zamrażarki, najlepiej całą noc. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukru, dusić do miękkości, na koniec dodając cynamon. 

Ciasto wyjąć po danym czasie z zamrażalnika. Poczekać aż chwilę odtaje i zetrzeć na grubych oczkach-2 części na spód, jedną na wierzch. 

Z białek które Nam pozostały z ciasta ubijamy pianę, dodajemy 2 łyż mąki ziemniaczanej i 1/2szkl cukru pudru ( taka beza).

Wykładamy na blaszke warstwy: 2 części startego kruchego, jabłka, beza, 1 część kruchego.

Do piekarnika na 180' na ok. 1h (do zezłocenia wierzchu).  Można zajadać na ciepło z lodami :)

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów