środa, 3 grudnia 2014

PYRKI nadziane- rodzinnie wyrabiane

pyry#gościnnie w normalnym piekarniku#tak bardzo głodni#ziemniaki w mundurkach gotujące się skandaliczną ilość minut#kiełbka#cebula#pieczarki#ser#glutenu nie uraczysz#przeprosiłam się z ziemniakami#tak bardzo dużo tak bardzo dobrego#zbiorowe gotowanie#Chrobson#Kubson#Jankson#do przygotowania z dziećmi


KOSZTA: wyliczono, że wyszło 4zł na łepka czyli całość-na co najmniej 4 osoby 16zł

RECEPT:
1,5-2 kg ziemniaków średniej wielkości
2 pętka kiełbasy
2 duże cebule
1/2kg pieczarek
20dag sera żółtego

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. W tym czasie przygotowujemy farsz: podsmażamy kiełbaskę z cebulką, na drugiej patelni pieczarki. Po przesmażeniu mieszamy. Do farszu dodajemy jeszcze połowę ziemniaków z wydrążenia po ugotowaniu i mieszamy na zwartą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i odrobiną papryki słodkiej,

Ziemniaki przekrajamy na pół po ugotowaniu, wydrążamy środki i faszerujemy warstwami: żółty ser na spód-farsz-żółty ser na wierzch.



Smakowite zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonałe na szybkie danie obiadowe ale również jako przekąska na imprezę. Można bawić się smakami dodając np. koperek albo zioła prowansalskie. Doskonałe z dipami np. tysiąca wysp czy czosnkowym.

GOŚCINNIE GOTOWAŁA ZE MNĄ moja gender rodzina: Janka zwana ojcem Ireneuszem, Dżejkob zwany synem Jackiem oraz Chrobson rodzinny optometrysta i szaman :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów