poniedziałek, 29 grudnia 2014

Cytrynówka na spirytusie z miodem

doczekałam się tanich cytryn#spirytus#miód#pijalnia piwa i wódki może mi skoczyć#lenistwo poświąteczne#bo sto lat nie było new post



Popełniłam pierwszą cytrynówkę w życiu.
Pachnie pięknie.
Smakuje.
Szybko.
Zimą tanio.
Do degustacji w dwuszeregu zbiórka.

KOSZTA: spirytus (ekhem...)/wódka -19zł/0,5l, kilo cytryn 5zł, 1/4 słoika kilogramowego miodu ok. 4zł, cukier ok. 1zł, woda Wychodzi ok. 1,5l nalewki w cenie ok. 40zł

RECEPT:

1/2 l spirytusu lub wódki (będzie słabsza)
1 kilo cytryn (może być więcej, łaj not)
1 szkl miodu
0,5 l wody
1/2 szkl cukru

STEP BY STEP WYKONANIE:

1. Wyparz i umyj dokładnie cytryny
2. Obierz cieńko skórkę (aby było jak najmniej białych błonek).
3. Cytryny obierz i pokrój (znowu apel: jak najmniej błonek)- cytryny wypestkować!!!



Wszystko wrzucamy do słoika: skórki+pokrojone cząstki cytryn i zalewamy spirytusem.
Odstawiamy na 24h w ciepłe miejsce.



4. Przygotowujemy syrop miodowo- cukrowy rozpuszczając miód i cukier w wodzie- zagotowujemy syrop i odstawiamy do wystygniecia.
5. Po upłynięciu 24h cytryny odciskamy- sok łączymy z odsączonym spirytusem.
6. Łaczymy syrop i sok z %
7. Odstawiamy na 7 dni do przegryzienia. Przelewamy po tym czasie do butelek przepuszczając jeszcze przez gazę aby pozbyć się wszelakich cząstek.
 Podawać schłodzone.
8. GOTOWE! :)

2 komentarze:

  1. Druga ulubiona po nalewce malinowej <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinówkę też robiłam w tym roku. Rozeszła się na pniu :D

      Usuń

akcja

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

akcja

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów