orzeszki#ciasteczka#kruche#czekoladowe wnętrze#raz do roku#ruska maszynka#omomom..
KOSZTA: jak wielkie by nie były smak i wspomnienia bezcenne!
UWAGA: konieczna jest maszynka do robienia orzeszków- coś takiego--> (żródło: archiwum allegro)
RECEPT:
Ciasto:
1 margaryna
3 szkl mąki
2 żółtka
1łyż sody
1łyż octu
1/2 szkl. cukru
1/2 dużej śmietany 12% lub 18%
Zagniatamy ciasto z podanych składników i formujemy kuleczki wielkości takiej, aby zmieściły się w formę i zgnatamy drugą częścią formy. Maszynka musi być dobrze rozgrzana, opiekamy na gazie kładąc formę na zasadzie patelni, obracając w drugą stronę. Orzeszki należy oskrobać z nadmiaru ciasta.
Nadzienie orzechowo- czekoladowe:
1 szkl cukru
1 margaryna
1/2 szkl mleka w płynie
2 łyżki kakao
Zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy płyn wystygnie dodajemy posiekane drobno orzeszki włoskie, ciasto które zostaje po oskrobaniu brzegów orzeszków oraz opakowanie mleka w proszku. Dajemy masie chwilę aby zgęstniala. Nadziewamy orzeszki. Masa jest idealna gdy orzechy się sklejają i nie rozjeżdżają. W razie zbyt rzadkiej masy dodać jeszcze mleka w proszku.
Pyszota! Nie jedna osoba już nabrała się na to, że są to nadziane prawdziwe orzechy i nie wiedziała jak te ciastka "ugryźć" :D smak mojego dzieciństwa <3
SMACZNEGO!
Nie mam maszynki, niestety... Cudne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń