makówki#rogaliki#drożdżowe#wigilia pracownicza#lukier#czekolada#zastępnik tradycyjnego makowca#przetestowane
KOSZTA: masa makowa 5,99zł, mąka 1,19zł, jajka 3,56zł, mleko szklanka ok. 0,50gr, olej był na stanie kuchni, margaryna do piecz. ok. 1.30zł, cukier ok. 1zł, 2x cukier wanilinowy ok. 0,70zł , cukier puder 1,70zł, cytryna 70gr, kakao do pieczenia ok. 3zł
RECEPT:
kostka drożdży (10g)
1kg mąki
1/4 margaryny do piecz/masła(roztopione i wystudzone)
1/2 szkl oleju
5 jaj całych
1/2 szkl cukru
ok. 0,75 szkl mleka (ciepłe, ale nie gorace by nie zabić drożdży)
2 cukry wanilinowe/ olejek wanilinowy
Wykonanie jak tutaj: http://smakrozpustyukapusty.blogspot.com/2014/10/odczarowany-koszmar-dziecinstwa-pierogi.html
Technika zawijania:
zródło: stylowi.pl
Lukier cytynowy:
pół cytryny wyciskamy do miseczki i dodajemy taką ilość cukru pudru aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Polewamy rogaliki.
Czekolada własnej roboty:
1/3 kostki margaryny rozuszczamy z 3 łyżkami cukru w rondelku, dodajemy 3-4 łyżki mleka/wody i kakao ok. 3-4łyż. Mieszamy na małym ogniu do zagotowania i odstawiamy do przestygniecia- polewać wtedy kiedy masa zgęstnieje ale nadal będzie lejąca.
SMACZNEGO!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz