kasza gryczana#boczek wędzony przez tatę#pietruszka#szybki obiad#sycąco#takbardzozdrowo
KOSZTA:kasza gryczana 2 torebki ok. 1,20zł, boczek pochodzenie odrodzicielskie (można kupić kiełbe, wtedy ok 5zł) , 2 cebule ok. 30gr, pietruszka pęczek 0,99zł
RECEPT:
Ugotować kaszę gryczaną wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie jak kasza się gotuje podsmazyc boczek pokrojony w prostokątną kostkę (istnieje coś takiego :D?) oraz cebulkę. Ugotowaną kaszę dorzucić do boczku. Zamiast boczku można użyć kiełbaski. Wszystko dosmaczyć solą, pieprzem (boczek ma intensywny smak więc inne przyprawy są zbędne). Wszystko razem podlewając wodą jeszcze ok. 10-15min dusić do momentu uzyskania konsystencji rizotto (czyli jak kasza przestanie być sypka). Posypujemy posiekaną natką pietruszki, zdejmujemy z ognia i gotowe!
SMACZNEGO!
Pomysłowo.
OdpowiedzUsuńzapraszamy do wzięcia udziału w konkursie
http://coolinarnie.pl/2014/11/14173/jesienny-konkurs-z-kasza-do-zdobycia-ksiega-szefow-kuchni