jesień#jabłka#cynamon#mąka pełnoziarnista#koperty#całkowita improwizacja#zdrowa słodycz
KOSZTA: 1kg jabłek 1,49zł, pół kilo mąki pełne ziarno (młyny gdańskie) 2,49zł za 1kg, pół kostki margaryny do pieczenia ok. 1zł, cukier (na stanie), cukier wanilinowy 0,40zł, proszek do pieczenia 0,40zł cynamon 0,90zł, mały jogurt naturalny (mlekowita) 0,59zł, 3 jajka ok. 1,50zł CAŁOŚĆ (dwie blaszki) <9,00zł
RECEPT:
1/2 kg mąki pełnoziarnistej pszennej
1,5 łyż proszku do pieczenia
ok. 1/2 szkl cukru (można zastąpić miodem)
3 całe jajka
mały jogurt nat.
pół kostki margaryny
Zagniatamy składniki jak na kruche ciasto. Jeśli jogurt jest zbyt rzadki może okazać się, że musimy dosypać mąki. Ciasto ma być zwarte. Im szybciej zagnieciemy tym bardziej kruche ciasto otrzymamy. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki, posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy podsypując mąką aby nie przykleiło się do stolnicy/stołu/blatu i kroimy w kwadraty. Następnie wykładamy na środek jabłko i sklejamy ranty tak, aby powstało nam coś w rodzaju poduszki/rożka. Układamy na wysmarowanej olejem lub posypanej mąką blasze i wrzucamy do piekarnika na ok. 20min, do zarumienienia na 180'C
Dla piekarnika gazowego piekącego tylko od dołu: blaszkę ustawiamy na samym dole i po ok. 15min przekręcamy ciasteczka na brzuch z pleców i odczekujemy kolejny kwadrans po którym sprawdzamy, czy ciasteczka są zarumienione z obu stron równomiernie. Jeśli jest konieczność ciastka trzymamy w piekarniku dłużej.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz