nutella fit#smarowidło#daktyle#dla zdrowotności#omomom
Polecam każdemu, kto uwielbia ten rodzaj słodkości ale jednocześnie boi się o to że boczki pojawią się tu i ówdzie. Pomysł na nie i przepis pochodzi jeszcze z czasów gdy byłam hardFIT i liczyłam co do jednej każdą kalorie.Świetne dla sportowców bo zawierają cukry proste. Więcej o nich: http://mamzdrowie.pl/daktyle-wlasciwosci/
Fani daktyli oszaleją na punkcie tego smaku, niefani staną się fanami i już!:)
KOSZTA: daktyle (tesco 7,99zł/kg) u mnie 20 dag czyli ok. 2zł, kakao (całe ok. 3,50zł) u mnie max. 0,50zł, miód (pozostał z granoli i placka miodowego) RAZEM < 3zł za słoiczek
RECEPT:
daktyle (dowolna ilość, ja użyłam 20 dag)
2 łyżki kakao ciemnego do ciast (robiłam takze z kakao puchatek wtedy nie dodajemy juz miodu)
1 łycha miodu
Daktyle zalewamy gorącą wodą na co najmniej 2h (najlepiej na całą noc). Następnie odlewamy wodę, dodajemy kakao i miód i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Gdyby masa była za sucha dorzucamy trochę jogurtu naturalnego/mleka lub maślanki.
Polecam na kanapki, do twarogu, naleśników, jako masa do przełożenia ciast lub po prostu do wyżerania ze słoika. Może stać w lodówce powyżej 2 tyg. w słoiczku.
SMACZNEGO!
ooo jaka pychota!!
OdpowiedzUsuńJa wczoraj zajadałam się w takim tempie że dziś już nowa porcja daktyli się moczy :D
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuń