szarlotka mojej mamy#najlepiej#poraz który kruche#na pożegnanie jesieni#bo jabłka tanie jak żadnej zimy#bo dynia nie dotrwała#piekarnik Chrobotowej delux
KOSZTA: 1,5kg jabłek 2,90zł, mąka pół kilo ok. 1zł, margaryna do pieczenia: 1,29zł, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy ok 60gr, 5 jajek ok. 3zł, cynamon ok. 1zł < 10zł
RECEPT:
1 margaryna do pieczenia
1/2 kg mąki
1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5 żółtek
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na 3 części- wstawić na co najmniej 3h do zamrażarki, najlepiej całą noc. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukru, dusić do miękkości, na koniec dodając cynamon.
Ciasto wyjąć po danym czasie z zamrażalnika. Poczekać aż chwilę odtaje i zetrzeć na grubych oczkach-2 części na spód, jedną na wierzch.
Z białek które Nam pozostały z ciasta ubijamy pianę, dodajemy 2 łyż mąki ziemniaczanej i 1/2szkl cukru pudru ( taka beza).
Wykładamy na blaszke warstwy: 2 części startego kruchego, jabłka, beza, 1 część kruchego.
Do piekarnika na 180' na ok. 1h (do zezłocenia wierzchu). Można zajadać na ciepło z lodami :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz